Programma 2023
Belgische Vereniging voor Paleontologie vzw.
Tenzij anders vermeld gaan al onze lezingen steeds door om 20u00 in het Huis van Evolutie (Lage Kerkwegel 3) te Sint-Gillis-Waas.
Lezingen met ° zijn uitermate geschikt voor junioren en beginners.
Zaterdag 11 maart 2023 |
Basiscursus: “Inleiding tot de paleontologie”: een 1-daagse theoretische cursus op instappers-niveau
|
|
Woensdag 24 mei 2023 te 20u00Resten DINO-BABY ontdekt in EI van |
Beste leden,
Graag nodigen we jullie op woensdag 24 mei om 20h00 uit voor een lezing in het Huis van de Evolutie, Lage Kerkwegel 5 te Sint-Gillis-Waas: DOOR DE SCHAAL HEEN KIJKEN. Door M.Sc. Maarten de Rijke Het Oertijdmuseum in Boxtel is de afgelopen maanden geregeld in het nieuws geweest met een onderzoek naar de aanwezigheid van baby-dino’s in hun uitgebreide collectie eieren. Misschien heeft u zelfs de reportages in het VTM/VRT-nieuws meegepikt?
In het recentste onderzoeksproject liet het museum in totaal 33 eieren doorlichten met de CT-scanner van het Jeroen Bosch ziekenhuis in ‘s Hertogenbosch. In één van deze eieren werd mogelijks effectief een dino-embryo gevonden. Mocht het vermoeden kloppen, dan is dat goed nieuws voor de wetenschap, want over dino-eieren valt nog veel te leren.
Wat weten we over de ontwikkeling van dino’s in het ei? Hoe lang was de broedtijd? Welke eieren zijn er nog in de collectie en wat zeggen die ons? In de lezing van Maarten kom je hier alles over te weten.
Maarten de Rijke is sinds oktober 2022 aangesteld als junior curator preparateur in het Oertijdmuseum van Boxtel. Hij heeft een bachelor behaald in de algemene biologie en een master in palaeobiology aan de Universiteit van Opole in Polen. Als bestuurslid van onze verenging organiseert hij elk jaar de paleontologische veldstage naar het Trias van Polen, voor de opgraving van fossiele vertebraten. Zijn veld van onderzoek is vrij divers en gekoppeld aan de collectie van het Oertijdmuseum. De focus ligt op de Lance &; Morrison Formaties, eieren, sauropoden-histologie en crinoïden uit het Devoon.
Maarten is dus uitstekend geplaatst om ons een woordje uitleg te geven bij het ganse verhaal. We zijn blij dat hij ons een kijkje kan verschaffen achter de schermen van het wetenschappelijk onderzoek in het Oertijdmuseum. Tijdens de pauze is er overigens uitgebreide gelegenheid tot het stellen van vragen.
|
|
Woensdag 21 juni 2023 |
Over de vondst van de heup van Stagonolepis olenkae.
Door M.Sc. Hilde G.B. Desmet Wat een eenmalige ervaring had kunnen zijn, een veldstage in de Trias-groeve van Krasiejów (Polen) met BVP, werd een langetermijn project. Hilde vertelt het verhaal van het vinden van enkele ‘stenen’ met bot in, het prepareren en in elkaar puzzelen, het uitzoeken wat het was, er een thesis over schrijven met als kers op de taart een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift. Hilde Desmet is lid van het bestuur van onze vereniging, leerkracht aardrijkskunde en behaalde enkele jaren geleden haar 2e master aan de Universiteit van Opole, na geografie (KUL) deze keer in de paleontologie.
|
|
Zaterdag 7 oktober 2023 |
1-daagse praktijkcursus: “Fossielen prepareren en conserveren”: correcte toepassingen van mechanische en chemische preparatie-technieken. Voorzie hiervoor eigen werkstukken!
|