This is title

Veldstage Polen 2024

AANMELDEN VOOR 2024 KAN REEDS!!

7 t/m 14 juli 2024

 

We kijken naar de zien in dit grote paleontologische avontuur.

~ Paleontologische Veldstage in Polen ~

voor
de opgraving van fossiele vertebraten uit de Trias van Krasiejów

Kostprijs:

Kostprijs: 790€ (leden), niet-leden rekenen hierbij nog het lidgeld
(verblijf, eten & lokaal vervoer inbegrepen, heen- en terugreis op eigen kosten)

Metoposaurus sp.

Voor de zomer van 2024 zijn we op zoek naar maximaal 15 gemotiveerde kandidaten die willen deelnemen aan een paleontologische opgraving in de Konzentrat-Lagerstätte van Krasiejów in het zuidwesten van Polen (Trias). Deze unieke locatie behoort tot de meest waardevolle sites van Europa en bevat nog heel wat onbekend en onbeschreven fossiel materiaal. Door de aanwezigheid van een dino/wetenschapspark (kijk zeker ook eens op https://www.readyforboarding.pl/polska/jurapark-krasiejow-oraz-park-nauki-i-ewolucji-czlowieka.html) en de jarenlange opgravingen begint de beschikbare oppervlakte af te nemen en zal het waarschijnlijk nog maar korte tijd mogelijk zijn om hier te zoeken.

Naast kennismaking met het veldwerk, onder toeziend oog van de wetenschappers van de Universiteit van Opole en de begeleiders van de Belgische Vereniging voor Paleontologie (BVP), zijn er ook verscheidene lezingen die dieper ingaan op het onderzoek van het gevonden materiaal en de geologie van de streek. Hierbij worden naast de grotere vertebraatresten zoals wervels, tanden en schedels ook de microfossielen niet vergeten.
 
Omwille van het unieke, wetenschappelijk erg waardevolle karakter van deze site mag niets worden meegenomen. Alle gevonden fossielen zijn bestemd voor wetenschappelijk onderzoek en behoren tot het Pools natuurhistorisch erfgoed. Om dit te compenseren organiseren we meerdere excursies naar groeves in de buurt (Trias, Krijt, Carboon) waar heel wat vondstmogelijkheden zijn en alle fossielen wel meegenomen mogen worden. Ook bezoeken we enkele interessante musea.

Indien interesse, aarzel dan niet en dien uw kandidatuur snel in. Het aantal plaatsen is beperkt!

Praktisch

Verblijf: we overnachten in meerdere chalets in Krasiejów (5 personen/chalet, inbegrepen)
Materiaal:
opgravingsmateriaal is ter plaatse aanwezig, eigen materiaal is nodig voor de excursies naar de groeves in de buurt

Maaltijden: inbegrepen
Activiteiten: zijn activiteiten om kennis te met de Poolse cultuur en tradities.

Lokaal Vervoer: vervoer van en naar de opgravingssite en tijdens de excursies is inbegrepen. Heen- en terugreis naar Polen zijn niet inbegrepen.

Per auto : +/- 12 uur rijden
Per vliegtuig: Eindhoven naar de luchthaven van Katowice (+/- 190€ retour)

Inschrijving en Storting

Stuur een mailtje voor het inschrijvingsformulier naar: bvp.secretariaat@gmail.com Storting op rekeningnummer BVP: IBAN: BE 08 0689 1013 9913 BIC: GKCCBEBB, BVP-leden betalen790 €, niet-leden 790€ +  BVP-lidmaatschap.

Krasiejów: Konzentrat-lagerstätte

Door Shalom - Praca własna, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7810211
Silezaurus opolense

 

Het dorpje Krasiejów is gelegen in Zuidwest Polen (regio rond Opole), en enkele jaren geleden wereldfaam door de ontdekking van de Silesaurus 0polensis (Dzik, 2003) deze Archosaurus (een primitieve dinosaurusachtige) was een van de vele bijzondere vondsten die in de groeve werd ontdekt en die op internationale wetenschappelijke belangstelling kon rekenen. De lagen in Krasiejów behoren toe aan de Laat Trias (Carniaan-Noriaan) (+/- 235-208,5 Miljoen jaar oud) en zijn uitgebouwd tot bijzondere deur de goede vrijheid van hoge concentratie aan resten van o.a. Temnospondyli (dit zijn grote amfibieën zoals Cyclotosaurus en Metoposaurus) en andere bijzondere fossielen.

Een samenwerking in Europees verband

In 2016 ontmoette de Belgische Vereniging voor Paleontologie (BVP), de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit van Opole (UO) kennis met het European Centre of Paleontologie (ECP). Met dit Europees samenwerkingsverband hopen we binnen een internationaal kader van de paleontologische samenwerking tussen verschillende landen, universiteiten, ondernemingen en onderzoeksinstellingen te versterken. Door onze goede relaties met de Universiteit van Opole (UO) en de oprichting van de ECP, kan de Belgische Vereniging voor Paleontologie een uniek veldstage aan de iedereen die ervaring wil opdoen op het veld.