This is title

Tentoonstelling Beurs 2022

Bib. Sint-Gillis-Waas, van 1 augustus tot 4 september tentoonstelling met als thema:

Zee-egels, 350 miljoen jaar evolutie.

Zee-egels zijn voor de meesten van ons geen onbekende schepsels. Aan onze kust zijn ze af en toe te vinden, wel meestal zonder stekels. Het is wel opmerkelijk dat deze dieren reeds 350 miljoen jaar geleden voorkwamen en in fysionomie vrijwel onveranderd zijn gebleven. Qua uiterlijk kunnen ze zeer sterk van elkaar verschillen zoals in de tentoonstelling is te zien. 

De evolutie van zee-egels verliep langzaam en met veel ups en downs. Uit het Carboon (350 miljoen jaar geleden) zijn een 120-tal soorten bekend, meestal fragmentaris. Daarna nam het aantal soortensterk af tot er maar één genus overbleef. Vanuit het Jura (180 miljoen jaar geleden) nam het aantal soorten drastisch toe, om in het Tertiair (60 miljoen jaar geleden) een hoogtepunt te bereiken van ongeveer 3250 soorten. Sindsdien neemt het aantal soorten terug af. 

Dit jaar is er tijdens de beurs een extraatje;

Jullie weten dit waarschijnlijk wel, maar onze vereniging is medeoprichter van het “European Center of Paleontologie” (samen met de VUB Brussel, Universiteit van Opole Polen, Sociedade de Historia Natural Santa Cruz Portugal, Oertijdmuseum Nederland, Natuurhistorisch Museum Maastricht, Krasiejów Park Dinozaurów Polen.

Dit jaar komen er vanuit Santa Cruz, een ruggenwervel en een phalanx of vingerkootje van een Torvosaurus, over om tentoon te stellen op onze beurs naar aanleiding van het 25 jarig bestaan van de Sociedade de Historia Natural, dit is natuurlijk een extra attractie en iets buitengewoon voor alle dino-liefhebbers en liefhebbertjes

Meer info: bvp.secretariaat@gmail.com

Adres en openingsuren | Sint-Gillis-Waas (bibliotheek.be)

Stegosaurus
Torvosaurus